Anticonceptiepil vergeten?

Eén anticonceptiepil vergeten
Als je de pil één keer vergeet, neem die pil dan alsnog in. Neem de volgende pil weer op het normale tijdstip en maak de strip af. Zolang je de vergeten pil inneemt binnen twaalf uur na het tijdstip waarop je de volgende pil moet slikken, ben je tegen zwangerschap beschermd. Aanvullende maatregelen zoals de morning-afterpil of een condoom zijn dan niet nodig.

Twee pillen vergeten
Ook als je twee pillen hebt vergeten hoeft dit niet erg te zijn als je het op tijd merkt. Zolang je beide pillen alsnog inneemt binnen twaalf uur na het tijdstip waarop je de tweede pil had moeten slikken, ben je tegen zwangerschap beschermd. Als je twee pillen hebt vergeten en dit te laat merkt, namelijk meer dan twaalf uur nadat je de tweede pil had moeten nemen, dan is de werking niet betrouwbaar. Wat je dan moet doen, hangt af van de week waarin je de pillen hebt vergeten.

Twee (of meer) pillen vergeten in de eerste week van de pilstrip
Neem de laatst vergeten pil alsnog in. Maak de strip af en gebruik gedurende zeven dagen als aanvullende bescherming een condoom. Heb je in de afgelopen drie dagen (72 uur) onbeschermde seks gehad? Neem dan ook de morning-afterpil om zwangerschap te voorkomen. Neem de volgende anticonceptiepil weer op het normale tijdstip en maak de pilstrip af. Gebruik de eerste zeven dagen een aanvullend voorbehoedmiddel (condoom) als je wilt vrijen. Dan ben je weer tegen zwangerschap beschermd. Heb je onbeschermde seks gehad in de afgelopen zes dagen en ben je te laat voor de morning-afterpil? Dan kun je eventueel een spiraaltje laten plaatsen om een zwangerschap alsnog te voorkomen. Bel dan naar de praktijk om te overleggen of dat nodig is.

Twee of drie pillen vergeten in de tweede week van de pilstrip
Neem de laatst vergeten pil alsnog in. Maak de strip af. Een aanvullend voorbehoedmiddel is niet nodig.

Vier of meer pillen vergeten in de tweede week van de pilstrip
Neem de laatst vergeten pil alsnog in. Maak de strip af. Gebruik de eerste zeven dagen een aanvullend voorbehoedmiddel (condoom) als je wilt vrijen. Dan blijf je tegen zwangerschap beschermd.

Twee of drie pillen vergeten in de derde week van de pilstrip
Dan heb je twee mogelijkheden:
• neem de laatst vergeten pil alsnog in. Maak de strip af. Sla de stopweek over en ga direct door met de nieuwe strip (doorslikken);
• las een vervroegde stopweek in. De dag waarop je de eerste pil vergeten bent, telt dan als eerste dag van de stopweek. Op dag acht begin je met je nieuwe pilstrip.
Bij beide mogelijkheden is een aanvullend voorbehoedmiddel niet nodig.

Lees voor meer informatie de NHG-Patiëntenbrief over de Anticonceptiepil.

[Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap, september 2007]


01-11-2010

Contact

Telefoon 030-6562862
 

D. van Steenis, huisartsenpraktijk

Langstraat 4a
3981 EV Bunnik
Telefoon:
030-6562862
voor spoed buiten kantoortijden Huisartsenpost Houten
Hofspoor 2
088-1309680
Routebeschrijving >

Patiënt­omgeving